Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni , więc pora na jagodzianki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Rozkruszyć drożdże i rozpuścić w 125 ml lekko podgrzanego mleka, dodać 2 łyżki mąki , 1 łyżkę cukru, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoił objętość.
Jajka oraz żółtka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiać ciasto aż będzie odstawało od miski około 15 minut. Masło roztopić, wystudzić, dodawać powoli, wyrabiając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć wsypać do miski , dodać 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać.
Kiedy ciasto zwiększy objętość i będzie puszyste, odrywać kulki, formować okrągły placek.
Na placek kłaść 1 łyżeczkę jagód , zlepiać, tak aby powstała podłużna bułka, kłaść na przygotowaną blachę, zlepieniem do spodu.
Bułki pozostawić chwilę aby podrosły. jajko roztrzepać posmarować bułki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki, piec 15 - 20 minut.