Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni , więc pora na jagodzianki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3822
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3822
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Składniki
Rozkruszyć drożdże i rozpuścić w 125 ml lekko podgrzanego mleka, dodać 2 łyżki mąki , 1 łyżkę cukru, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoił objętość.
Jajka oraz żółtka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiać ciasto aż będzie odstawało od miski około 15 minut. Masło roztopić, wystudzić, dodawać powoli, wyrabiając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć wsypać do miski , dodać 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać.
Kiedy ciasto zwiększy objętość i będzie puszyste, odrywać kulki, formować okrągły placek.
Na placek kłaść 1 łyżeczkę jagód , zlepiać, tak aby powstała podłużna bułka, kłaść na przygotowaną blachę, zlepieniem do spodu.
Bułki pozostawić chwilę aby podrosły. jajko roztrzepać posmarować bułki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki, piec 15 - 20 minut.