Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni , więc pora na jagodzianki.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 888
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1872
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 888
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1872
Składniki
Rozkruszyć drożdże i rozpuścić w 125 ml lekko podgrzanego mleka, dodać 2 łyżki mąki , 1 łyżkę cukru, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoił objętość.
Jajka oraz żółtka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiać ciasto aż będzie odstawało od miski około 15 minut. Masło roztopić, wystudzić, dodawać powoli, wyrabiając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć wsypać do miski , dodać 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać.
Kiedy ciasto zwiększy objętość i będzie puszyste, odrywać kulki, formować okrągły placek.
Na placek kłaść 1 łyżeczkę jagód , zlepiać, tak aby powstała podłużna bułka, kłaść na przygotowaną blachę, zlepieniem do spodu.
Bułki pozostawić chwilę aby podrosły. jajko roztrzepać posmarować bułki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki, piec 15 - 20 minut.