Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni , więc pora na jagodzianki.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Rozkruszyć drożdże i rozpuścić w 125 ml lekko podgrzanego mleka, dodać 2 łyżki mąki , 1 łyżkę cukru, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoił objętość.
Jajka oraz żółtka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiać ciasto aż będzie odstawało od miski około 15 minut. Masło roztopić, wystudzić, dodawać powoli, wyrabiając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć wsypać do miski , dodać 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać.
Kiedy ciasto zwiększy objętość i będzie puszyste, odrywać kulki, formować okrągły placek.
Na placek kłaść 1 łyżeczkę jagód , zlepiać, tak aby powstała podłużna bułka, kłaść na przygotowaną blachę, zlepieniem do spodu.
Bułki pozostawić chwilę aby podrosły. jajko roztrzepać posmarować bułki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki, piec 15 - 20 minut.