Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy dostępne są świeże jagody, można przygotować przepyszne drożdżóweczki, nadziane słodziutkimi jagódkami! Drożdżowe bułeczki, jagodzianki, zawsze się udają - te puszyste, pulchne ciastka są znakomite nawet na przekąskę. Zobaczcie nasz najlepszy przepis na jagodzianki. Zdziwicie się, jak szybko i małym kosztem można przygotować wasze ulubione domowe drożdżówki!
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować.
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą małej miseczki wycinać kółka, na każdym kłaść 1-2 łyżeczki jagód (jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej) i formować bułeczki.
Uformowane bułeczki układać łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, odstawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka posmarować jagodzianki mlekiem.
Piec bułki w 190 stopniach przy grzaniu góra-dół aż nabiorą złotego koloru około 20 minut.
Wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 188
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 30
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 249
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 188
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 30
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 249
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować.
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą małej miseczki wycinać kółka, na każdym kłaść 1-2 łyżeczki jagód (jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej) i formować bułeczki.
Uformowane bułeczki układać łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, odstawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka posmarować jagodzianki mlekiem.
Piec bułki w 190 stopniach przy grzaniu góra-dół aż nabiorą złotego koloru około 20 minut.
Wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 21
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 102