Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki – najlepsze

Jagodzianki – najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 753

Dodano:

Odsłon: 7478

Mięciutkie drożdżowe ciasto, jagodowe nadzienie i lukier- połączenie idealne <3 Nie wyobrażam sobie bez nich lata!

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g jagód lub borówek amerykańskich
  • roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
  • lukier lub cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy wszystkie nasze składniki, mleko ma być ciepłe (nie gorące!), masło rozpuszczone, również ciepłe.

  2. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione, lekko przestudzone masełko. Wyrobić ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, aż zdecydowanie zwiększy swoją objętość- minimalnie przez 40 minut.

  3. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 3 części. Każdą delikatnie rozwałkować, wycinać kółka np za pomocą miseczki ( u mnie z każdej części wychodziło ok.4-5 kółek) , do środka dajemy jagody, formujemy okrągłe bułeczki. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu, gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości – około 15 minut.

  4. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń