Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione pysznym nadzieniem z kruszonką i lukrem. Takimi jagodziankami raczyła mnie babcia w dzieciństwie. Jagodzianki możecie przygotować z jagód zebranych w lesie lub borówek z ogrodu.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 693
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 246
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 397
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 693
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 246
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 397
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu na jagodzianki. Do miski pokrusz świeże drożdże. Mleko podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w rondelku, żeby stało się ciepłe (nie gorące!). Dodaj do drożdży łyżkę cukru, połowę mleka i kopiastą łyżkę mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Pozostałą część mąki przesyp do miski, zrób wgłębienie. Do środka wbij jajko, wsyp pozostałą część cukru i wlej resztę mleka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaj ciepłe masło. Ciasto na jagodzianki ugniataj przez około 20 minut - powinno być odpowiednio napowietrzone i pod koniec zagniatania powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni. Ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
W trakcie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie i kruszonkę do jagodzianek. Owoce opłucz i osusz, następnie przesyp do miski, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną.
Do osobnej miski przełóż pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i mąkę. Z podanych składników zagnieć ciasto na kruszonkę. Uformuj z niego kulkę i wstaw do lodówki.
Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj łyżeczkę mleka.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko pougniataj i podziel na 14-16 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj i oprósz mąką. Placki z ciasta drożdżowego nałóż na miseczkę lub większy kubek. Do środka włóż łyżkę farszu jagodowego. Zlep brzegi ciasta.
Jagodzianki odwróć gładką stroną do góry i ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w odstępach około 4-5 cm. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Posyp kruszoną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Jagodzianki piecz przez około 17-20 minut do zrumienienia.
Cukier puder połącz z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem udekoruj przestudzone jagodzianki.