Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Jagodzianki przepis babci
  • Desery
  • Przepis na

Jagodzianki przepis babci

09.07.2025 Odsłon: 13329
5.0 (26 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Jagodzianki przepisu babci są symbolem rozpoczętego niedawno lata. Charakteryzują się niebywale słodkim smakiem owoców leśnych, rozpływających się w ustach ciastem drożdżowym oraz chrupiącą kruszonką. Te słodkie bułeczki znikną z talerzy w mgnieniu oka, dlatego od razu zaopatrz się w więcej jagód! 

Jagody - skarb polskich lasów 

Jagody pojawiają się w lasach w drugiej połowie czerwca i można je zbierać przez całe wakacje. Choć w sklepach osiągają zawrotne ceny, to z powodzeniem możesz udać się do lasu i samodzielnie je pozbierać, dodatkowo spędzając wspólnie czas z bliskimi ci osobami. Następnym krokiem może być rodzinne przygotowywanie tych słodkich bułeczek z owocowym nadzieniem. Pamiętaj, że jagód wewnątrz musi być bardzo dużo, powinno ono wręcz wypływać po ugryzieniu. Uśmiechnięte, brudne buzie będą najlepszym dowodem, że wypiek się udał! Jeśli nie masz dostępu do świeżych jagód, możesz z powodzeniem przygotować także bułeczki z truskawkami. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Wyrośnięte ciasto drożdżowe - jak przygotować rozczyn? 

Upewnij się, że używasz drożdży świeżych, które są kluczowe dla prawidłowego wyrośnięcia ciasta. Wszystkie składniki użyte do przygotowania jagodzianek powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko do rozczynu musisz lekko podgrzać do temperatury ok. 35-40°C, która jest optymalna dla wzrostu drożdży. Daj mu 10-15 minut, podczas których rozczyn powinien się mocno spienić. Jeśli tak się nie stanie, drożdże są nieaktywne i musisz je wymienić. 

Przygotowanie ciasta drożdżowego 

Zachowaj właściwe proporcje mąki, lekko ciepłego mleka, jajek i tłuszczu. Zbyt dużo mąki pszennej sprawi, że ciasto będzie suche i twarde. By dodatkowo dodać puszystości jagodziankom, zamień jajko z przepisu na dwa żółtka, dzięki którym całość nabierze lekkości i charakterystycznego, nieco żółtego koloru. Roztopione, ale ostudzone masło dodane na końcu wyrabiania sprawia, że ciasto drożdżowe jest delikatne i puszyste. Po uformowaniu elastycznej masy pozostaw ją do wyrośnięcia w przykrytej lnianej ściereczką misce do podwojenia objętości. Następnie ponownie musisz ją wyrobić na podsypanej łyżką mąki pszennej stolnicy. Czas wyrastania ciasta w ciepłym miejscu to około godzinę. 

Bułeczki z dużą ilością jagód - przygotowanie nadzienia 

Jeśli używasz świeżych jagód, musisz je dobrze osuszyć po umyciu. Mrożone owoce należy dobrze rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. To kluczowy krok, by nadzienie nie było zbyt płynne. Aby nadzienie nie wypływało i nie rozmiękczało ciasta, użyj zagęszczacza w postaci mąki ziemniaczanej lub ewentualnie bułki tartej. Jeśli ich nie masz, sprawdzą się także bardzo drobno pokruszone biszkopty. Nadzienie nakładaj na ciasto bardzo ostrożnie. Farszu musi być na tyle dużo, żeby było mocno wyczuwalne, ale jednocześnie na tyle mało, by można było wygodnie zwinąć bułeczkę. 

Jak zawinąć bułeczki z jagodami? 

By ułatwić sobie zawijanie bułeczek, możesz pomóc sobie głęboką miseczką, którą wyłożysz kawałkiem ciasta drożdżowego, a następnie do środka powkładasz odpowiednią ilość farszu. Zlep dokładnie brzegi na środku i odkładaj jagodzianki na blachę do pieczenia, szwem do dołu. Zmniejszy to ryzyko przypadkowego otworzenia się wypieków w trakcie pieczenia jagodzianek. 

Idealna kruszonka do jagodzianek przepisu babci 

Standardowo przygotowywanie kruszonki zaczyna się od proporcji 2 części mąki pszennej, 1 części masła i 1 części cukru pudru. Następnie możesz dodawać poszczególne produkty, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciekawym urozmaiceniem będzie też odrobina cukru waniliowego czy siekanych migdałów. Takie ciasto drożdżowe z kruszonką przepisu babci jest niezwykle aromatyczne! 

Wskazówki dotyczące pieczenia jagodzianek 

Bułeczki wkładaj zawsze do rozgrzanego piekarnika, dzięki czemu uzyskasz idealnie chrupiącą skórkę. Czas pieczenia jest dość krótki i zależy od wielkości bułeczek oraz mocy samego pieca. Wynosi około 15-20 minut, do ładnego zezłocenia na wierzchu. Nie zapomnij posmarować ich rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. 

Takie pyszne jagodzianki przepisu babci idealnie pasują z dodatkiem delikatnego lukru cytrynowego. Możesz jagodzianki posypać cukrem pudrem lub podawać bez żadnych dodatków. Duża ilość nadzienia sprawi, że nie będą potrzebne żadne inne urozmaicenia

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4933

do 30 min 30 min
38
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4360

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4749

do 30 min 30 min
15
baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 13709

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3229

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 1031

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4933

do 30 min 30 min
38
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4360

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4749

do 30 min 30 min
15
baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 13709

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3229

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 1031

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Jagodzianki przepis babci
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • jajko
  • 100 g masła
Nadzienie jagodowe:
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
Do posmarowania jagodzianek:
  • jajko
  • łyżka mleka
Kruszonka:
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
  • 80 g cukru
Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1

Zacznij od przygotowania zaczynu na jagodzianki. Do miski pokrusz świeże drożdże. Mleko podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w rondelku, żeby stało się ciepłe (nie gorące!). Dodaj do drożdży łyżkę cukru, połowę mleka i kopiastą łyżkę mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

2

Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Pozostałą część mąki przesyp do miski, zrób wgłębienie. Do środka wbij jajko, wsyp pozostałą część cukru i wlej resztę mleka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaj ciepłe masło. Ciasto na jagodzianki ugniataj przez około 20 minut - powinno być odpowiednio napowietrzone i pod koniec zagniatania powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni. Ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

3

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie i kruszonkę do jagodzianek. Owoce opłucz i osusz, następnie przesyp do miski, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną.

4

Do osobnej miski przełóż pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i mąkę. Z podanych składników zagnieć ciasto na kruszonkę. Uformuj z niego kulkę i wstaw do lodówki.

5

Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj łyżeczkę mleka.

6

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko pougniataj i podziel na 14-16 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj i oprósz mąką. Placki z ciasta drożdżowego nałóż na miseczkę lub większy kubek. Do środka włóż łyżkę farszu jagodowego. Zlep brzegi ciasta.

7

Jagodzianki odwróć gładką stroną do góry i ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w odstępach około 4-5 cm. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Posyp kruszoną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Jagodzianki piecz przez około 17-20 minut do zrumienienia.

8

Cukier puder połącz z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem udekoruj przestudzone jagodzianki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki