Do góry

Desery Przepis na:

Japoński makowiec

Japoński makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 6232

Dodano:

Odsłon: 11030

Polecam :)

Składniki

  • Spód;
  • 200 g. ciasteczek pełnoziarnistych
  • 150 g. masła
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • Masa makowa;
  • 800 g. gotowej masy makowej
  • 50 g. rodzynek
  • 100 g. orzechów włoskich
  • 5 łyżek surowego maku
  • pełna szklanka rozgotowanych jabłek (nie dodawać do nich cukru)
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek skrobi
  • Biała polewa;
  • 60 g. białej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego.
  • Ciemna dekoracja;
  • 200 g. wędzonych śliwek
  • 50 g. rodzynek
  • 50 g. orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Przygotuj tortownicę 22-24 cm.

    Przygotowanie spodu;
    Masło należy rozpuścić, ciasteczka dobrze pokruszyć i wsypać do masła, dodać mąkę kokosową. Wymieszać i masą wyłożyć dno i boki tortownicy.

    Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę makową, którą robimy w następujący sposób;
    Masę makową podgrzać, dodać wypłukane rodzynki, posiekane orzechy włoskie, mus z jabłek, startą skórkę z cytryny i sok, mak surowy, skrobię.

    Masę makową wymieszać i wyłożyć na spód z ciastek.

    Włożyć do nagrzanego do 160* piekarnika. Piec 50 minut, po czym wyłączyć i trzymać makowiec w piecu do pełnej godziny, czyli 10 minut.
    Ciasto umieścić najlepiej na całą noc w lodówce.

    Biała polewa;

    Olej roztopić w kąpieli wodnej i wrzucić połamane kostki czekolady.
    Rozpuścić i posmarować zimny makowiec.

    Przygotowanie ciemnej dekoracji;
    Śliwki i rodzynki należy zalać wrzątkiem i odstawić najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
    Następnie odsączyć dodać pokruszone orzechy i zmiksować blenderem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 26 marca patrząc na składniki musi być świetne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 26 marca Bardzo lubię makowiec w tej wersji. Ilość maku na cm2 mnie przekonuje :) Super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń