Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżyki to ciastka, które od lat cieszą się niesłabnącym uwielbieniem wielu amatorów słodyczy. Czy można przygotować jeżyki bez pieczenia w domowych warunkach? To bardzo proste!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4529
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4529
Składniki
Upraż orzechy laskowe. Wyłóż papierem do pieczenia blachę i rozsyp na niej orzechy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Gdy skórka orzechów ściemnieje i popęka, wyjmij je z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Porozcieraj uprażone orzechy między dłońmi, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane posiekaj. Posiekaj także rodzynki. Wymieszaj orzechy i rodzynki z ekspandowanym ryżem. Rozsyp na płaskim talerzu.
Upłynnij lekko masę kajmakową, podgrzewając ją w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Utrzyj masło na puch, stopniowo dodając do niego kajmak. Posmaruj kremem wszystkie herbatniki (nałóż dość grubą warstwę kremu), następnie zanurz każdy (stroną posmarowaną kremem) w mieszance orzechów, rodzynków i ryżu. Tak przygotowane jeżyki wstaw do lodówki na około godzinę.
Roztop w rondelku pokruszone czekolady z dodatkiem śmietany kremówki. Podgrzewając wszystkie składniki na wolnym ogniu, wymieszaj je na jednolitą masę. Lekko ją przestudź – tak, by nieco zgęstniała, ale nadal była plastyczna.
Rozłóż arkusz papieru na dużej desce do krojenia. Po kolei zanurzaj w czekoladzie schłodzone jeżyki. Poczekaj, aż spłynie nadmiar czekolady (lub usuwaj go łyżeczką) i odkładaj ciastka na deskę. Gotowe odstaw do lodówki do czasu, aż czekolada stężeje. Wówczas odklej je ostrożnie od kartki papieru, na której leżą. Przechowuj w chłodnym miejscu.