Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 272

Delikatne i puszyste ciasto z brzoskwiniami to pyszna propozycja na deser lub małe co nieco do porannej kawy :)

Składniki

  • Jajko 4 szt.
  • Cukier 1 1/3 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Mąka tortowa 400 g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 125 ml
  • Jogurt grecki 220 ml
  • brzoskwinie małe 10 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysto. Dodać jogurt i zmiksować. Dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem i olej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x36 cm), na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń skórkami do dołu. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

  2. Rady: Składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
    Zamiast brzoskwiń można dać do ciasta ulubione, sezonowe owoce jabłka, gruszki, śliwki itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń