Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowo-jagodowa pianka z galaretką

Jogurtowo-jagodowa pianka z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 8739

Lekka pianka dla fanów jagód i nie tylko! Dla dorosłych i dla dzieci, z niewielką ilością cukru. Za to z dużą ilością jogurtu i owoców. Idealna do wiosennej kawki na tarasie lub balkonie. Skusisz się na jagodowy zawrót głowy?

Składniki

  • 400g jogurtu greckiego
  • 400g jagód mrożonych
  • 1 galaretka krystaliczna (lub jagodowa)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wybranego słodzidła (cukru, miodu, syropu z agawy)
  • 200 ml gorącej wody + (opcjonalnie) 50 ml
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Połowę jagód zagotuj w małym garnuszku i zblenduj. Przestudź.

  2. 2. Rozpuść galaretkę z 2 łyżeczkami żelatyny w gorącej wodzie, przestudź.

  3. 3. Połącz galaretkę, jagody i jogurt. Wlej do formy i poczekaj do stężenia.

  4. 4. Pozostałą część jagód doprowadź do wrzenia i zblenduj.

  5. 5. gorące jagody połącz z 2 łyżeczkami żelatyny i słodzidłem, (jeśli są bardzo gęste dodaj około 30-50 ml gorącej wody).

  6. 6. Wylej na jogurtową, stałą już masę i poczekaj aż stężeje. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń