Lekka pianka dla fanów jagód i nie tylko! Dla dorosłych i dla dzieci, z niewielką ilością cukru. Za to z dużą ilością jogurtu i owoców. Idealna do wiosennej kawki na tarasie lub balkonie. Skusisz się na jagodowy zawrót głowy?
Jogurtowo-jagodowa pianka z galaretką
Składniki
- 400g jogurtu greckiego
- 400g jagód mrożonych
- 1 galaretka krystaliczna (lub jagodowa)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wybranego słodzidła (cukru, miodu, syropu z agawy)
- 200 ml gorącej wody + (opcjonalnie) 50 ml
Składniki
- 400g jogurtu greckiego
- 400g jagód mrożonych
- 1 galaretka krystaliczna (lub jagodowa)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wybranego słodzidła (cukru, miodu, syropu z agawy)
- 200 ml gorącej wody + (opcjonalnie) 50 ml

Etapy przygotowania
1. Połowę jagód zagotuj w małym garnuszku i zblenduj. Przestudź.

2. Rozpuść galaretkę z 2 łyżeczkami żelatyny w gorącej wodzie, przestudź.

3. Połącz galaretkę, jagody i jogurt. Wlej do formy i poczekaj do stężenia.

4. Pozostałą część jagód doprowadź do wrzenia i zblenduj.
5. gorące jagody połącz z 2 łyżeczkami żelatyny i słodzidłem, (jeśli są bardzo gęste dodaj około 30-50 ml gorącej wody).
6. Wylej na jogurtową, stałą już masę i poczekaj aż stężeje. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 354

Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Bez glutenu
- Warzywa
- Kaczka
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
Odsłon: 58
Ostatnio komentowane przepisy

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 354

Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Bez glutenu
- Warzywa
- Kaczka
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
Odsłon: 58



Składniki
- 400g jogurtu greckiego
- 400g jagód mrożonych
- 1 galaretka krystaliczna (lub jagodowa)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wybranego słodzidła (cukru, miodu, syropu z agawy)
- 200 ml gorącej wody + (opcjonalnie) 50 ml
1. Połowę jagód zagotuj w małym garnuszku i zblenduj. Przestudź.
2. Rozpuść galaretkę z 2 łyżeczkami żelatyny w gorącej wodzie, przestudź.
3. Połącz galaretkę, jagody i jogurt. Wlej do formy i poczekaj do stężenia.
4. Pozostałą część jagód doprowadź do wrzenia i zblenduj.
5. gorące jagody połącz z 2 łyżeczkami żelatyny i słodzidłem, (jeśli są bardzo gęste dodaj około 30-50 ml gorącej wody).
6. Wylej na jogurtową, stałą już masę i poczekaj aż stężeje. Smacznego!