Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowo- śmietanowe ciasto z porzeczkami

Jogurtowo- śmietanowe ciasto z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48621

Dodano:

Odsłon: 1845

Orzeźwiające, letnie ciasto. Najlepiej smakuje mocno schłodzone.

Składniki

  • herbatniki 200g
  • masło 200g
  • śmietanka 36% 250g
  • jogurt naturalny 200g
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • czerwone porzeczki 10 łyżek
  • cukier puder 4 łyżki
  • Do dekoracji: owoce sezonowe + zielona galaretka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić, herbatniki pokruszyć, aby powstały drobne okruszki. Składniki połączyć ze sobą, masą wyłożyć dno tortownicy.

    Owoce opłukać, osączyć z wody. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier i jogurt naturalny, wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Dodać do masy śmietanowej, zamieszać, następnie wsypać czerwone porzeczki.

  2. Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników. Ciasto włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, udekorować owocami (u mnie borówki i czerwone porzeczki), zalać tężejącą galaretką, ponownie włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń