Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowo-truskawkowe jadalne doniczki

Przepis dnia 2019-06-22
Jogurtowo-truskawkowe jadalne doniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 3612

Jesteśmy w pełni sezonu truskawkowego więc dlaczego nie wykorzystać tych przepysznych owoców do oryginalnego deseru? Wystarczy kilka prostych składników a deser z efektem WOW masz gwarantowany!

Składniki

  • 100g czekolady, gorzkiej lub pół na pół z mleczną
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • 200ml gorącej wody
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 truskawek
  • 2 ciastka kakaowe
  • listki mięty do dekoracji
1-2 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. (W szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać wody).

  2. Używając pędzelka rozprowadź czekoladę po wewnętrznej stronie kubeczków.

  3. Włóż kubki do lodówki na minimum 30 minut.

  4. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Przestudź.

  5. Wyjmij kubki z lodówki i włóż do nich kawałki truskawek.

  6. Połącz galaretkę z jogurtem, wlej do kubków.

  7. Na tężejącą galaretkę pokrusz ciastka i pozostaw do całkowitego stężenia na minimum 30 minut lub dłużej.

  8. Natnij delikatnie brzegi kubka i usuń go.

  9. Udekoruj miętą i ciesz się smakiem letniego deseru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń