Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Prosty, kolorowy deser z galaretkami, który dobrze smakuje i cieszy oko :) Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie kolorowych galaretek, jogurtu i owoców. Taki deser idealnie sprawdzi się na upalne dni, kiedy nie chce się odpalać piekarnika.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4585
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4585
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Składniki
Jogurt (w temperaturze pokojowej) podzielić po 100 g do 3 misek. Każdą z galaretek: wiśniową, ametystową i agrestową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić. Pierwszą porcję jogurtu zmiksować dolewając cienką strużką galaretkę wiśniową. Przelać na dno szklanek/pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki przeźroczyste rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Na stężałą warstwę wiśniową ułożyć wiśnie i zalać 1/3 porcji galaretki przeźroczystej. Pucharki włożyć do lodówki do stężenia. Drugą porcję jogurtu zmiksować z wystudzoną galaretką ametystową. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężałą warstwę ułożyć borówki i zalać 1/2 pozostałej porcji galaretki. Ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia. Ostatnią porcję jogurtu zmiksować z galaretką agrestową i wlać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch ułożyć winogrona i zalać pozostałą galaretką przeźroczystą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Rady: Jogurt musi być w temperaturze pokojowej. Do przeźroczystej galaretki najlepiej używać owoców świeżych, w całości/nie wydrylowanych, aby nie zabarwiły sokiem przeźroczystej galaretki. Aby galaretki szybciej wystudzić, można rozpuścić je w mniejszej ilości gorącej wody, a przed zmiksowaniem z jogurtem dolać do galaretki pozostałą porcję już zimnej wody i dokładnie wymieszać. Aby owoce nie podniosły się do góry, należy lekko docisnąć je do warstwy z jogurtem i zalać niewielką ilością galaretki przeźroczystej, wstawić do lodówki, kiedy lekko stężeje dolać pozostałą część galaretki.