Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i wilgotne ciacho z owocami, ekspresowe w przygotowaniu... ekspresowo znika...
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 8712
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41723
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4870
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45784
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 8712
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41723
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4870
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45784
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy masłem i wykładamy starannie papierem do pieczenia. Brzoskwinie przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Następnie każdą połówkę kroimy w półksiężyce. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i końcówką ostrego noża zeskrobujemy starannie ziarenka ze środka.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, a następnie przesiewamy. Do dużej michy wlewamy olej, wbijamy jajko, a następnie dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łychą do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Gdy tak się stanie, dodajemy jogurt i starannie łączymy go z masą. Na koniec dosypujemy mąkę z sodą i po raz ostatni mieszamy do momentu, w którym oczom naszym ukaże się bardzo gęste, jednolite i błyszczące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Teraz musimy wyłożyć na jego powierzchni brzoskwinie, dociskając delikatnie, aby cząstki owoców zagłębiły się nieco w cieście.
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości brzoskwini, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.