Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i wilgotne ciacho z owocami, ekspresowe w przygotowaniu... ekspresowo znika...
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 961
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1781
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1877
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9139
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 961
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1781
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1877
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9139
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy masłem i wykładamy starannie papierem do pieczenia. Brzoskwinie przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Następnie każdą połówkę kroimy w półksiężyce. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i końcówką ostrego noża zeskrobujemy starannie ziarenka ze środka.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, a następnie przesiewamy. Do dużej michy wlewamy olej, wbijamy jajko, a następnie dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łychą do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Gdy tak się stanie, dodajemy jogurt i starannie łączymy go z masą. Na koniec dosypujemy mąkę z sodą i po raz ostatni mieszamy do momentu, w którym oczom naszym ukaże się bardzo gęste, jednolite i błyszczące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Teraz musimy wyłożyć na jego powierzchni brzoskwinie, dociskając delikatnie, aby cząstki owoców zagłębiły się nieco w cieście.
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości brzoskwini, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.