Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowy placek z truskawkami

Jogurtowy placek z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 48

Sezon truskawkowy w pełni, więc czas na słodkie co nieco. Pyszny i szybki w wykonaniu placek z truskawkami. Ja dorzuciłam jeszcze garstkę borówek amerykańskich

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 1oo g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 400 g owoców
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • ewentualnie cukier puder do obsypania placka po upieczeniu
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowy placek z truskawkami

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i solą. Mieszamy

    Masło topimy i studzimy

    W misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło

    Do płynnych składników dosypujemy sypkie. Dokładnie mieszamy

  2. Ciasto przekładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką. Ja na spód dałam papier do pieczenia, a boki posmarowałąm tłuszczem i obsypałam bułką

    Na wierzchu ciasta układamy truskawki, ja dodałam jeszcze garść borówek amerykańskich

    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 55 minut

  3. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ja zrezygnowałam tym razem z cukru pudru, co widać na zdjęciach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń