Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe babeczki z kremem chałwowym

Kakaowe babeczki z kremem chałwowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1671

Dodano:

Odsłon: 832

Inne niż zawsze. Babeczki na kruchym, kakaowym spodzie. Są równie smaczne i tak samo szybko znikają! Wypróbuj już dziś przepis na kakaowe babeczki z chałwą.

Składniki

  • Składniki na kruche spody (25szt):
  • 2 żółtka
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • Składniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mleka
  • 300g ulubionej chałwy
  • Ponadto:
  • wiśnie
  • nektarynka
  • zielone winogrono
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

    Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić.
    Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Na koniec pokruszoną chałwę.

    Krem nakładamy na kruche spody. I dekorujemy dowolnymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń