Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, kruche ciasteczka, ozdobione kolorowymi landrynkowymi witrażami.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7888
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1139
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13655
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7888
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1139
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13655
Składniki
Przygotować ciasto - mąkę, cukier, sól, kakao, jajko i masło szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 304 mm i wycinać foremkami ciastka. Zrobić w nich dziurki (ażury). Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne ciasteczka.
Cukierki pokruszyć na niezbyt drobne kawałki.
Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 12 min w 180 stopniach, po czym wyciągnąć je i pokruszone cukierki ułożyć w ażurach. Blachę z ciasteczkami wsunąć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 4 min. Po upieczeniu ciasteczka zsunąć z blachy razem z papierem do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia.