Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, kruche ciasteczka, ozdobione kolorowymi landrynkowymi witrażami.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12280
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1500
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 107
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12280
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1500
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotować ciasto - mąkę, cukier, sól, kakao, jajko i masło szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 304 mm i wycinać foremkami ciastka. Zrobić w nich dziurki (ażury). Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne ciasteczka.
Cukierki pokruszyć na niezbyt drobne kawałki.
Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 12 min w 180 stopniach, po czym wyciągnąć je i pokruszone cukierki ułożyć w ażurach. Blachę z ciasteczkami wsunąć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 4 min. Po upieczeniu ciasteczka zsunąć z blachy razem z papierem do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia.