Do góry

Desery Przepis na:

Kantyczka

Kantyczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2539 Ocena: 18885

Dodano:

Odsłon: 1894

To ciasto jest każdego roku w mojej rodzinie na stole świątecznym.

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Margaryna 1,5 kostki
  • Mak ½ szklanki
  • Jajka 8 szt.
  • Cukier puder 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kakao 2 łyżki
  • Aromat pomarańczowy
  • Biszkopty okrągłe 2 paczki
  • Dżem malinowy 1 słoiczek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kantyczka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą, wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty,

  2. a na nie po łyżce dżemu,

  3. następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem.

  4. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń