Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Karolek to pyszna historia, która zaczęła się od… Karolka, małego łasucha, który uwielbiał słodkie przekąski. Pewnego dnia sprytna babcia Karolka wymyśliła to kruche ciasto z delikatnym, serowym nadzieniem i soczystymi morelami, aby zaspokoić jego nieskończony apetyt. Efekt? Karolek zjadł trzy kawałki na raz, a ciasto zyskało jego imię. Teraz możesz spróbować tego wyjątkowego deseru, który łączy słodycz owoców z kremowym wnętrzem. Być może także dla ciebie będzie to ulubione ciasto.
Foremka: 23 x 30 cm
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3025
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3025
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszaj. Dorzuć ziemne masło pokrojone w małą kostkę i rozcieraj w palcach. Gdy powstaną grudki, wbij jajka, dodaj śmietankę i wyrób gładkie ciasto.
Gotowe kruche ciasto podziel na dwie części. Z każdej porcji uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą. Jedną porcję włóż do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Morele obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Możesz także użyć owoców z syropu/puszki. W misce utrzyj ser, a po chwili dodaj jajka i dalej miksuj. Dosyp budyń waniliowy, cukier puder i wlej śmietankę. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Schłodzone w lodówce ciasto wyjmij. Blaszkę (23x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na dnie rozwałkowane na kształt foremki ciasto. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Następnie wyjmij foremkę z piekarnika, lekko ostudź, po czym wyłóż masę serową, rozprowadź, wysyp pokrojone morele, a na koniec zetrzyj na tarce jarzynowej zamrożone ciasto. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego przestudzenia, po czym wyjmij z blaszki i wystudź. Ciasto Karolek możesz posypać cukrem pudrem lub podać w podstawowej postaci. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.