Desery Przepis na:
Karpatka

Składniki
- CIASTO, :
- margaryna, 1/2 kostki
- woda, 1 szkl.
- mąka tortowa, 1 szkl.
- jajka, 5
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- MASA, :
- mleko, 2 szkl.
- cukier, 3/4 szkl.
- maka pszenna, 2 łyżki
- mąka ziemniaczana (lub budyń cały), 1 łyżka
- Margaryna KASIA, 1/2 kostki
- masło, 1/2 kostki
- cytryna, do smaku
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto: Wodę z margaryną zagotować i wsypać do tego mąkę, szybko mieszając na ogniu (ma być jednolita masa) odstawić do ostygnięcia. Do tej schłodzonej masy dodawać po 1 jajku i miksować cały czas, na końcu dodać proszek do pieczenia. Podzielić na 2 równe duże blachy , rozsmarować krzywo na wysmarowane tłuszczem i piec ok 30 min. na 200 st..
-
Krem: mąki rozrobić z odrobiną mleka i wlać do pozostałego gotującego się mleka z cukrem. Masło i margarynę zetrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, na końcu sok z cytryny, ja daję jedną dużą, lubię lekko kwaskową.
-
Smacznego!
Komentarze do przepisu (11)

lilaniki 25 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Karpatka - pyszności:) Niestety do tej pory nie wyszło mi tak jak powinno:( Liczę na ten przepisik:) Do ulubionych:))0 Kto głosował? | Odpowiedz