Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Karpatka bez pieczenia
  • Desery
  • Przepis na

Karpatka bez pieczenia

14.09.2025 Odsłon: 90
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na uproszczony przepis na absolutną klasykę. Tym razem na nasze stoły trafi kremowa karpatka w wersji bez pieczenia, w której za blaty posłuży nam groszek ptysiowy. Mniej stresu, a efekt równie pyszny! Przepyszny, gładki krem pieści podniebienie przyjemnym smakiem wanilii i zdecydowanie gra w deserze pierwsze skrzypce. Groszek ptysiowy jest fajnym zamiennikiem dla własnoręcznie przygotowanego ciasta parzonego, które potrafi narobić kłopotów, więc jeśli kogoś ten proces przeraża – proszę bardzo, to chyba najprostsze rozwiązanie tego problemu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 965

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 9954

> 60 min >60 min
18
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3466

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1114

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40631

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10227

do 30 min 30 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 965

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 9954

> 60 min >60 min
18
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3466

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1114

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40631

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10227

do 30 min 30 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Karpatka bez pieczenia
Autor:
MazPrzyGarach
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 3 żółtka
  • 60 g mąki ziemniaczanej (ok. 2,5 łyżki)
  • 60 g mąki pszennej (ok. 2,5 łyżki)
  • 150 g masła
  • 130 g groszku ptysiowego
  • Cukier puder, do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj budyń, który posłuży za bazę kremu. Do dużego rondelka przelej około 500 ml mleka i dodaj do niego 100 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, a następnie podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu, do chwili, kiedy płyn zacznie się lekko gotować.

2

Do pozostałych 250 ml mleka dodaj 3 duże żółtka, 60 g mąki pszennej, 60 g skrobi ziemniaczanej i 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go razem ze zwykłym do podgrzewanego mleka. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu.

3

Z tak przygotowaną bazą wróć na kuchenkę. Jeśli mleko zaczęło już lekko bulgotać, zmniejsz grzanie pod rondelkiem na niskie i dodaj zawartość dzbanka do gorącego mleka, stale mieszając. Po uzyskaniu jednolitego płynu zwiększ grzanie z powrotem na średnio-niskie i gotuj całość przez kilka minut do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. W trakcie gotowania nie przerywaj mieszania, bo masa łatwo przywiera do dna i nie jest trudno ją przypalić. Jeśli tak się stanie, całość nabierze gorzkiego smaku, a wtedy trzeba będzie przygotować budyń od nowa.

4

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do szerokiego, płaskiego naczynia. Wierzch gotowego budyniu przykryj folią spożywczą, która zapobiegnie utworzeniu się na nim nieprzyjemnego, grubego kożucha, i odstaw całość do całkowitego wystudzenia. Budyń możesz przygotować dzień wcześniej – pamiętaj tylko, żeby wyjąć go z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu.

5

Kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, przygotuj krem. Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła i utrzyj je przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Masło i budyń muszą być w zbliżonej temperaturze, dlatego pamiętaj o wyjęciu masła z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.

6

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, a następnie zacznij dodawać wystudzony budyń. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. Od czasu do czasu warto kolejny raz oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da to pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak jak powinno i pozwoli ocenić, czy krem wyszedł gładki.

7

Gotowy krem budyniowy na chwilę odstawiam i zabieram się za składanie ciasta. Na dno blaszki o wymiarach 18 x 28 cm wrzuć kilka garści groszku ptysiowego, a następnie rozprowadż go równą warstwą po całej powierzchni formy. Spód blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Groszek rozłóż w taki sposób, żeby nie było pomiędzy nim prześwitów – dzięki temu krem nie będzie się przyklejał do spodu blaszki.

8

Na tak przygotowany spód wyłóż cały krem budyniowy i ostrożnie rozprowadź go równą warstwą. Krem postaraj się wykładać w taki sposób, żeby maksymalnie pokryć powierzchnię groszku. Dzięki temu nie poprzestawiasz go w trakcie wyrównywania, a krem nie będzie się kleił do spodu formy.

9

Na wyrównaną górę kremu wyłóż resztę groszku ptysiowego, a następnie rozprowadź go w taki sposób, żeby jak najlepiej pokrył wierzch. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu. Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

10

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki