Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszną karpatkę :)
CIASTO PARZONE:
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia.
Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka.
Ciasto studzimy, musi być zimne.
Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10 minut.
Spody studzimy.
KREM
3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz masła lub margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń.
Budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę,
następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy na gładką masę.
***opcjonalnie do kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu.
Masę wykładamy na jeden spód,
przykrywamy drugim,
całość posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki :-)
I nasza pyszna karpatka gotowa.
Puszyste, lekkie i bardzo łatwe ciasto z sezonowymi owocami
Odsłon: 18589
Mój dzisiejszy przepis na sernik pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Ser...
Odsłon: 18652
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10166
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10166
Składniki
CIASTO PARZONE: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka.
Ciasto studzimy, musi być zimne. Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10 minut. Spody studzimy.
KREM 3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz masła lub margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń. Budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy na gładką masę. ***opcjonalnie do kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu.
Masę wykładamy na jeden spód, przykrywamy drugim, całość posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki :-)
I nasza pyszna karpatka gotowa.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Desery
Błyskawiczne ciasto z mikrofali
Desery
Ciasto bananowe z czekoladą i kruszonką
Desery
Parowańce z wiśniami i cynamonem (Pampuchy)
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Doskonały przepis dla osób, które lubią słodkości, ale nie chcą spędzać długi...
Odsłon: 90
Błyskawiczne ciasto z mikrofali
Błyskawiczne ciasto z mikrofali to idealna propozycja dla niespodziewanych go...
Odsłon: 53