Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszną karpatkę :)
CIASTO PARZONE:
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia.
Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka.
Ciasto studzimy, musi być zimne.
Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10 minut.
Spody studzimy.
KREM
3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz masła lub margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń.
Budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę,
następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy na gładką masę.
***opcjonalnie do kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu.
Masę wykładamy na jeden spód,
przykrywamy drugim,
całość posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki :-)
I nasza pyszna karpatka gotowa.
Przepis dnia
Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Skła...
Odsłon: 34789
Ciasto na zimno, bez pieczenia
Odsłon: 4006
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11428
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 175
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 27
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 405
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11428
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 175
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 27
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 405
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 87
Składniki
CIASTO PARZONE: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka.
Ciasto studzimy, musi być zimne. Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10 minut. Spody studzimy.
KREM 3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz masła lub margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń. Budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy na gładką masę. ***opcjonalnie do kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu.
Masę wykładamy na jeden spód, przykrywamy drugim, całość posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki :-)
I nasza pyszna karpatka gotowa.
Przepisy Desery
Desery
Deser „Czarna jagoda”
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Deser „Czarna jagoda”
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...
Odsłon: 18
Ciasto z patelni
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po pr...
Odsłon: 532