Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem budyniowy wymyślony prze ze mnie jest smaczny
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
wykonanie:Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając podgrzać na małym ogniu około 1 - 1,5 minuty aż będzie ciasto odchodzić od garnka, masę wystudzić. Do wystudzonej masy wbijać po jednym jajku i ubijać na najwyższych obrotach do połączenia się składników(ciasto będzie się kleić ale tym się nie przejmować, ważny efekt końcowy). Ciasto podzielić na dwie części, blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem rozłożyć łyżką pierwszą część ciasta upiec tak samo drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut(w zależności od piekarnika).
wykonanie:2 szklanki mleka zagotować w 1 szklance mleka rozrobić budynie z żółtkami(ja rozrabiam w słoiku energicznie nim potrząsając, wtedy nie ma grudek), do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń z jajkami,gotować szybko mieszając aby nie zrobiły się kluchy.Gdy budyń ostygnie, zmiksować margarynę z cukrem na pulchną masę,dodawać po łyżce budyniu.Gotowe ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.