Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to smak mojego dzieciństwa. Mama przygotowywała ją najczęściej w okolicach karnawału, ale również na imprezy rodzinne i święta. Uwielbiałam zawsze wyjadać krem prosto z miski i mam tak do tej pory :) Przepis na karpatkę postanowiłam wzbogacić o dodanie galaretki pokrojonej w kostkę. Dzięki galaretce ciasto nabrało pięknego wyglądu i nadało lekkiego orzeźwienia.
Pyszna y biszkopt z masą budyniową i wiśniami
Odsłon: 4432
Smaczne, sycące i szybkie danie z kurczakiem i makaronem, idealne na różne ok...
Odsłon: 181
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 3453
Tatar wołowy to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. W tym przepisi...
Odsłon: 759
Bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Robię ją bardzo często i zawsze szybk...
Odsłon: 976
Smaczne, sycące i szybkie danie z kurczakiem i makaronem, idealne na różne ok...
Odsłon: 181
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 3453
Tatar wołowy to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. W tym przepisi...
Odsłon: 759
Bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Robię ją bardzo często i zawsze szybk...
Odsłon: 976
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Całkowicie stężałą kroimy w kostkę. Ja używam w tym celu szerokiego garnka w którym łatwiej mi pokroić galaretkę.
Masło i wodę wkładamy do rondelka. Garnek ze składnikami podgrzewamy, aż do wrzenia. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i zmniejszamy moc palnika. Chwilę ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie odchodzić od brzegów garnka. W masie nie powinno być żadnych grudek. Masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do ostudzonej masy wbijamy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie miksując a na końcu dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Całość miksujemy aż w masie nie będzie grudek. Masę dzielimy na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 25 cm lub zbliżonych smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jedną część ciasta równo rozsmarować na blaszce (nie musi być równo). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy przez ok. 25 - 30 minut (na złoto). Należy pamiętać aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika! Z drugim ciastem postępujemy tak samo.
Krem budyniowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka łyżek masy budyniowej rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Wykładamy kostkę z galaretki i na nią resztę masy. Krem równamy i przykrywamy go drugim ciastem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta najlepiej oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
FAWORKI
Desery
Sernik papieski
Desery
Smaczny orzechowiec z kawą
Desery
Ciasto trzy bit
FAWORKI
Kruche ciasto z dodatkiem, 3-łyżek 18% śmietany, bez spirytusu.
Odsłon: 17
Sernik papieski
Serniczek marzenie!!! Rozpływa się w ustach tak miękki i puszysty w smaku jes...
Odsłon: 148