Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocny, pyszny z dużą ilością bakalii keks, musi być obowiązkową propozycją na świątecznym stole obok wielu innych wypieków. Sposób przygotowania tego ciasta jest banalnie prosty nie może się nie udać.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2363
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3527
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4317
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74394
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2363
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3527
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4317
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74394
Składniki
Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę stopniowo dodając cukier kryształ a następnie cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem. Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. około 50 – 60 minut. Upieczony keks zostawiamy w formie do wystudzenia. Do miski wlewamy wrzątek dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier puder cały czas mieszając. Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzony keks, wierzch ciasta dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową.