Do góry

Desery Przepis na:

Keto ciasto walentynkowe z sercem (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto walentynkowe z sercem (Paleo, LowCarb)

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 118

Przygotowane z miłością i konsumowane z miłością... Keto ciasto walentynkowe jest bowiem nie tylko atrakcyjne w wyglądzie, ale także posiada bogate wnętrze. Zakochacie się w nim od pierwszego... kęsa! :D

Składniki

  • 3 jajka
  • 30 g gęstego mleka kokosowego
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 30 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru
  • 500 ml wody
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 600 ml gęstego mleka kokosowego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • 2 łyżki żelatyny czubate
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Keto ciasto walentynkowe z sercem (Paleo, LowCarb)

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy

    Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z olejem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o wymiarach 21 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły biszkopt włożyć do keksówki o wymiarach 11 x 25 cm.

  2. Galaretka

    Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, po czym dodać 300 ml zimnej wody. Posłodzić stewią i przelać do 2 szklanek. Odstawić do stężenia. Wyciągnąć galaretkę ze szklanek (można na chwilę zanurzyć je w gorącej wodzie) i wykrawaczem wyciąć kształt serca. Serca wyłożyć na biszkopt umieszczony w keksówce górą (szerszą częścią) do dołu.

  3. Krem

    Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać chwilę na niewielkim gazie, żeby się rozpuściła. Mleko kokosowe ubijać na wysokich obrotach tak, aby zdwoiło swoją objętość. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i erytrytol, a następnie dalej ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ciasto (najlepiej wylać część, a gdy stężeje umieścić na niej serca z galaretek i zalać resztą - to pozwoli uniknąć efektu "utopienia" galaretki). Umieścić w lodówce do stężenia (min. 2 h, najlepiej na całą noc). Ciasto wyjąć z formy przewracając ją do góry nogami (wierzch ma być spodem). Wierzch ciasta można ozdobić polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń