Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tradycyjny amerykański deser wyglądem przypomina tartę cytrynową, ale zdecydowanie bliżej mu do sernika z limonkową nutą :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Składniki
Rozdrabniamy herbatniki na okruchy. Ja znalazłam dobry sposób i ugniatam je w moździerzu :) Wychodzą ładne malutkie okruszki :)
Masło roztapiamy, dodajemy do niego okruszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy mieszankę do foremki na tatę lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Dociskamy palcami do dna. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160°C.
Limonki dokładnie myjemy w gorącej wodzie, tak aby usunąć ze skórki wszelkie środki konserwujące. Następne ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Starte limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Za pomocą miksera mieszamy żółtka na jednolitą masę i dodajemy skondensowane mleko. Dokładnie miksujemy. Do masy dolewamy sok i startą skórkę z limonki i mieszamy ok. 3 minuty.
Nadzienie przekładamy do upieczonej bazy z herbatników i pieczemy 15 minut w temp. 160°C na środkowym poziomie piekarnika. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Ubitą śmietanę za pomocą łyżki lub grubego noża rozprowadzamy na cieście. Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami limonki. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na co najmniej 3h (najlepiej na całą noc).