Do góry

Desery Przepis na:

Key Lime Pie

Key Lime Pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1041

Dodano:

Odsłon: 7168

Ten tradycyjny amerykański deser wyglądem przypomina tartę cytrynową, ale zdecydowanie bliżej mu do sernika z limonkową nutą :)

Składniki

  • 16 maślanych herbatników
  • 55 g masła 82%
  • 3 żółtka
  • 400 g słodzonego skondensowanego mleka w puszce
  • skórka i sok z 4 limonek
  • 300 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozdrabniamy herbatniki na okruchy. Ja znalazłam dobry sposób i ugniatam je w moździerzu :) Wychodzą ładne malutkie okruszki :)

  2. Masło roztapiamy, dodajemy do niego okruszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy mieszankę do foremki na tatę lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Dociskamy palcami do dna.

    Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160°C.

  3. Limonki dokładnie myjemy w gorącej wodzie, tak aby usunąć ze skórki wszelkie środki konserwujące. Następne ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Starte limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.

    Za pomocą miksera mieszamy żółtka na jednolitą masę i dodajemy skondensowane mleko. Dokładnie miksujemy. Do masy dolewamy sok i startą skórkę z limonki i mieszamy ok. 3 minuty.

  4. Nadzienie przekładamy do upieczonej bazy z herbatników i pieczemy 15 minut w temp. 160°C na środkowym poziomie piekarnika. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

    Bitą śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Ubitą śmietanę za pomocą łyżki lub grubego noża rozprowadzamy na cieście.

    Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami limonki. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na co najmniej 3h (najlepiej na całą noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szkotka 23 lutego 2014 Na 3 godziny do lodówki a lodówkę schować albo zamknąć na kłódkę:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fiolinea 09 lutego 2014 Smak jest genialny! Polecam upiec na prawdę! Jak z prawdziwej cukierni :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń