Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kisiel mleczny to nic innego jak domowy budyń przygotowany na bazie mleka, mąki ziemniaczanej i prawdziwej wanilii. Ten prosty deser bez trudu możecie odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Z pewnością przypadnie do gustu waszym domownikom.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2171
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 393
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 806
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17295
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2171
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 393
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 806
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17295
Składniki
Do rondelka przelewamy większą połowę mleka. Dodajemy cukier oraz przekrojoną na pół laskę wanilii. Całość gotujemy pilnując, żeby mleko nie wykipiało. Pod koniec wyciągamy wanilię z garnka.
Resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Mleko z mąką ziemniaczaną przelewamy do rondelka z gotującym się mlekiem.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, przez około 2-3 minuty, cały czas energicznie mieszając.
Gotowy kisiel mleczny przelewamy do miseczek uprzednio wypłukanych w zimnej wodzie. Deser możemy udekorować owocami, orzechami lub bakaliami. Cudownie smakuje również z dodatkiem dżemu. Smacznego!