Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kisiel mleczny to nic innego jak domowy budyń przygotowany na bazie mleka, mąki ziemniaczanej i prawdziwej wanilii. Ten prosty deser bez trudu możecie odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Z pewnością przypadnie do gustu waszym domownikom.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12298
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12298
Składniki
Do rondelka przelewamy większą połowę mleka. Dodajemy cukier oraz przekrojoną na pół laskę wanilii. Całość gotujemy pilnując, żeby mleko nie wykipiało. Pod koniec wyciągamy wanilię z garnka.
Resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Mleko z mąką ziemniaczaną przelewamy do rondelka z gotującym się mlekiem.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, przez około 2-3 minuty, cały czas energicznie mieszając.
Gotowy kisiel mleczny przelewamy do miseczek uprzednio wypłukanych w zimnej wodzie. Deser możemy udekorować owocami, orzechami lub bakaliami. Cudownie smakuje również z dodatkiem dżemu. Smacznego!