Do góry

Desery Przepis na:

KisieLOVE

KisieLOVE

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 937

Dodano:

Odsłon: 6297

Ciasto kisielove doskonale nadaje się również na tort. Można do niego dodać warstwę powideł lub dżemu porzeczkowego.

Składniki

  • Ciasto kakaowe
  • Ciasto kisielowe
  • Masa rumowa
  • Polewa czekoladowa/kakaowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
KisieLOVE

Przygotowanie

  1. 25x35cm

    Biszkopt kakaowy;

    5 jajek
    1 szklanka cukru ( u mnie nie cała)
    1 1/2 szklanki mąki
    2 pełne łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu


    Jajka ubić z cukrem. Dodawać stopniowo przesiane i wymieszane razem; mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze miksujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160* góra-dół bez termoobiegu około 30-40 minut. Przestudzony przekroić na dwa blaty.

  2. Ciasto kisielowe;

    1 szklanka kisieli cytrynowych (mogą być z cukrem) 4 op. po 40g
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru (jeśli kisiel jest z cukrem odejmuję 1,5 łyżki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Jajka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy stopniowo (bardzo ważne inaczej ciasto wyjdzie gumiaste) kisiel oraz proszek do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160-150* - aż będzie rumiane. Studzimy.

  3. Masa:

    1 litr mleka
    3 budynie
    3 łyżki cukru cukier

    Gotujemy budyń, musi być dość gęsty. Możemy ugotować zamiast kupnego domowy budyń. Studzimy - najlepiej pod przykryciem aby na wierzchu nie powstał kożuch.

    2 opakowania margaryny Kasia - lub innej
    1 cały aromat rumowy
    100ml rumu lub 70 ml spirytusu
    cukier puder - według uznania

    Margarynę ubijamy z aromatem, dodajemy budyń i mieszamy. Dodajemy alkohol i próbujemy jeśli masa jest mało słodka dodajemy cukier puder.

  4. Polewa;

    Polewę dajemy kupną lub robimy sami domową z margaryny, kakao, mleka, cukru oraz oleju.

  5. Każde ciasto musimy dobrze nasączyć podczas składania ponczem.

    Poncz;

    szklanka wody
    50 ml alkoholu - lub więcej
    sok z połowy cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    2 łyżki cukru - według uznania


    Składanie

    Biszkopt kakaowy
    (po biszkopcie możemy rozprowadzić warstwę powideł lub dżemu)
    masa
    ciasto kisielowe
    masa
    biszkopt kakaowy
    masa
    polewa czekoladowa
    możemy wykończyć wiórkami kokosowymi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń