Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczne leczo"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6036
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6036
Składniki
Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Strąki pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w półtalarki. Pomidory włóż na minutę do wrzącej wody. Przelej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. Pokrój na kawałki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebule. Wrzuć paprykę, smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Naczynie zestaw z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku oraz pokrojone pomidory. Gotuj na dużym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Potem zmniejsz ogień i duś tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Leczo przełóż do miseczek. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami albo – jak Węgrzy – jako dodatek do potraw mięsnych np. kotletów schabowych.
Rady: Do leczo można dodać pokrojoną i podsmażoną kiełbasę. Aby potrawa była bardziej treściwa, wraz z pomidorami można też dodać ryż, który ugotuje się w naturalnych sokach warzywnych (należy dodać do potrawy trochę wody). Do oryginalnego węgierskiego leczo nie dodaje się cukinii.
60 min. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie