Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
według mnie sernik idealny. Puszysty, wilgotny, bez proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i praktycznie nie opada. Polecam
Wolno, z atencją i starannie gotowany CARAPULCRA CHACHAPOYA czyli gulasz lud...
Odsłon: 20
Wigilijne śledzie w śmietanie to najlepsze śledzie , które zawsze muszą być n...
Odsłon: 431
Witam serdecznie i zapraszam na paszteciki z kapustą i grzybami. Paszteciki z...
Odsłon: 14975
Pieczony, domowy pasztet z łopatki wieprzowej to wyśmienity dodatek do pieczy...
Odsłon: 1715
Wolno, z atencją i starannie gotowany CARAPULCRA CHACHAPOYA czyli gulasz lud...
Odsłon: 20
Wigilijne śledzie w śmietanie to najlepsze śledzie , które zawsze muszą być n...
Odsłon: 431
Witam serdecznie i zapraszam na paszteciki z kapustą i grzybami. Paszteciki z...
Odsłon: 14975
Pieczony, domowy pasztet z łopatki wieprzowej to wyśmienity dodatek do pieczy...
Odsłon: 1715
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie w trzech turach dodawać twaróg, zmiksować. Dodać mąki i aromat, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Dno formy (średnia 20-22cm) wyłożyć papierem. Ułożyć na nim obok siebie herbatniki (w razie potrzeby łamać). Na herbatniki wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Piec ok. 90 min. w temp. 160 stopni. Jeśli wierzch sernika zacznie się za szybko rumienić, mozna przykryć go folią spożywczą. Kiedy sernik jest upieczony studzić go ok. 30 min. w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić całkowicie
i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Można polać ulubioną polewą lub tak jak u mnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)