Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli szukacie porady jak zrobić idealną bezę, lub chcecie zrobić po prostu klasyczny tort bezowy z kremem śmietankowym to jest właśnie przepis dla was.
Białka ubi na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru w odstępach co 30 sekund (jeżeli cukier jest drobny można to robić co 20 sekund).
Gdy masa będzie błyszcząca i "ciągnąca" znaczy że beza jest gotowa.
Ciągle miksując dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę octu.
Na blaszce narysuj 2 okręgi o średnicy 23 cm i wyłóż bezę, i rozprowadź ją równomiernie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zmniejsz temperaturę do 120 i susz bezę przez około 2 godziny.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
W misie miksera ubij na sztywno śmietanę a pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru.
Żelatynę rozpuść na parze bądź w mikrofalówce. Dodaj łyżkę śmietany do żelatyny i porządnie wymieszaj. Jeżeli stworzą się grudki ponownie podgrzej żelatynę z śmietaną.
Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i całość zmiksuj. Na sam koniec dodaj żelatynę wymieszaną z śmietaną i ponownie zmiksuj tylko do połączenia.
Blaty bezowe przełóż wcześniej przygotowanym kremem i na samą górę rozprowadź również krem.
Udekoruj świeżymi owocami.
Tort inny, niż wszystkie, ale wyśmienity dla dzieci i dorosłych. Fabryka słod...
Odsłon: 19201
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 144
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 212
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12323
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 144
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 212
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12323
Składniki
Białka ubi na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru w odstępach co 30 sekund (jeżeli cukier jest drobny można to robić co 20 sekund). Gdy masa będzie błyszcząca i "ciągnąca" znaczy że beza jest gotowa. Ciągle miksując dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę octu. Na blaszce narysuj 2 okręgi o średnicy 23 cm i wyłóż bezę, i rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zmniejsz temperaturę do 120 i susz bezę przez około 2 godziny.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W misie miksera ubij na sztywno śmietanę a pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuść na parze bądź w mikrofalówce. Dodaj łyżkę śmietany do żelatyny i porządnie wymieszaj. Jeżeli stworzą się grudki ponownie podgrzej żelatynę z śmietaną. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i całość zmiksuj. Na sam koniec dodaj żelatynę wymieszaną z śmietaną i ponownie zmiksuj tylko do połączenia.
Blaty bezowe przełóż wcześniej przygotowanym kremem i na samą górę rozprowadź również krem. Udekoruj świeżymi owocami.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 212
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 664