Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego deseru. Jego konsystencja przywodzi na myśl panna cottę, ale jest jednocześnie gęstszy i lżejszy, ponieważ zawiera mniej tłuszczu. Gryz powstaje z zaledwie kilku składników, a mimo to smakuje obłędnie! Koniecznie podaj go z owocowym sosem, który doda mu słodyczy i podkreśli jego wyjątkowy charakter.
miska, mikser, garnek/rondel
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5808
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4000
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 111
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 689
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1452
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5808
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4000
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 111
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 689
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1452
Składniki
W misce zmiksuj 2 białka jaj, aby powstała gęsta piana.
Do średniej wielkości garnka wlej mleko i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj cukier, a następnie powoli wsypuj kaszę manną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kontynuując mieszanie, doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia, odstaw na chwilę, po czym dodaj żółtka i energicznie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj ubite białko oraz 3 jajka i delikatnie połącz z masą.
Tak przygotowaną masę rozlej do małych salaterek o gładkiej powierzchni i odstaw do lodówki na 15 minut do stężenia (gryz może być spożywany na gorąco lub zimno). Jeśli jest spożywany na gorąco, z wierzchu polej gryz sosem owocowym, jeśli na zimno, odwróć zawartość salaterki (będzie przypominać panna cottę) i polej sosem.
Do deseru możesz dodać kawałki owoców lub musu owocowego.