Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego deseru. Jego konsystencja przywodzi na myśl panna cottę, ale jest jednocześnie gęstszy i lżejszy, ponieważ zawiera mniej tłuszczu. Gryz powstaje z zaledwie kilku składników, a mimo to smakuje obłędnie! Koniecznie podaj go z owocowym sosem, który doda mu słodyczy i podkreśli jego wyjątkowy charakter.
miska, mikser, garnek/rondel
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10278
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10278
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
W misce zmiksuj 2 białka jaj, aby powstała gęsta piana.
Do średniej wielkości garnka wlej mleko i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj cukier, a następnie powoli wsypuj kaszę manną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kontynuując mieszanie, doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia, odstaw na chwilę, po czym dodaj żółtka i energicznie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj ubite białko oraz 3 jajka i delikatnie połącz z masą.
Tak przygotowaną masę rozlej do małych salaterek o gładkiej powierzchni i odstaw do lodówki na 15 minut do stężenia (gryz może być spożywany na gorąco lub zimno). Jeśli jest spożywany na gorąco, z wierzchu polej gryz sosem owocowym, jeśli na zimno, odwróć zawartość salaterki (będzie przypominać panna cottę) i polej sosem.
Do deseru możesz dodać kawałki owoców lub musu owocowego.