Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 4789

Dodano:

Odsłon: 6688

pyszne ciastka, warto czasem do nich wrócić

Składniki

  • mąka pszenna 3 szkl
  • cukier 1 szkl
  • margaryna 1 szt
  • jajka 2 szt
  • mleko 1 szkl
  • miód 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • polewa: margaryna 2/3 kostki
  • cukier 2/3 szkla
  • kakao 4 łyżki
  • mleko 4-5 łyżek
  • wiórki kokosowe
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, dodawać powoli roztopioną i wystudzoną margarynę. Dodać przesianą z proszkiem mąkę oraz mleko z roztopionym miodem (mleko podgrzać, dodać miód, podgrzać do rozpuszczenia, następnie dobrze wystudzić), dobrze wymieszać, ciasto wylać na natłuszczona blachę, (ja piekłam na blaszce z piekarnika, ciasto wyszło dość cienkie, ale to nie problem), piec ok 30-35 min w 170 st
    2. składniki polewy wymieszać, gotować na małym ogniu kilka minut,
    3. zimne ciasto pokroić na kwadraty, moczyć w chłodnej polewie (musi być dosyć rzadka, wtedy łatwiej pokrywać nią kostki), obtaczać w wiórkach,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń