Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki/ lemingtony

Kokosanki/ lemingtony

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2317

Dodano:

Odsłon: 14576

No właśnie kokosanki czy lemingtony? Ja na to zawsze mówiłam kokosanka, w cukierni też się można spotkać z tą nazwą. Aczkolwiek kokosanki to takie małe, kruche, kokosowe ciasteczka, za którymi nie przepadam. Ostatnio w Internecie spotkałam się z nazwą lemingotny. I teraz nie wiem co mam myśleć. :) Przepis na kokosanki jest baaaardzo prosty i wbrew pozorom nie jest to czasochłonne. :)
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem i aromatem przez około 8 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy przesiane obie mąki i miksujemy przez chwilę na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy roztopione masło i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Następnie wylewamy ciasto na blachę nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
    Po upieczeniu wykładamy biszkopt na kratkę do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny kroimy w kostki ( mi wyszły 33 kostki).

  2. Robimy polewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i dajemy na mały ogień. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu kiedy składniki się rozpuszczą i połączą. Kiedy polewa nie będzie już gorąca, maczamy w niej kawałki biszkoptu, a następnie przekładamy i obtaczamy w wiórkach.

  3. Cieszymy się ich smakiem! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń