Mięciutkie i pyszne kokosanki ,wspaniały dodatek do kawusi:)
KOKOSANKI Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ
Składniki
- masło (miękkie), 1/4 kostki
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 torebka
- aromat rumowy i migdałowy
- jajko
- mąka, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
- mleko, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 30dkg
- białko
Składniki
- masło (miękkie), 1/4 kostki
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 torebka
- aromat rumowy i migdałowy
- jajko
- mąka, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
- mleko, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 30dkg
- białko

Etapy przygotowania
Miękki tłuszcz zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym,łyżeczką aromatu rumowego i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.Wbić jajko,wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem ,dokładnie zmiksować.Na koniec dodać mleko i wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć).Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Kłaść łyżką porcje wielkości orzecha włoskiego.Blachę wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć,ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.Piec,aż się lekko zrumienią(10-12 minut)w temp.180*C.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3927

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 706
Ostatnio komentowane przepisy

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3927

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 706



Składniki
- masło (miękkie), 1/4 kostki
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 torebka
- aromat rumowy i migdałowy
- jajko
- mąka, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
- mleko, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 30dkg
- białko
Miękki tłuszcz zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym,łyżeczką aromatu rumowego i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.Wbić jajko,wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem ,dokładnie zmiksować.Na koniec dodać mleko i wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć).Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Kłaść łyżką porcje wielkości orzecha włoskiego.Blachę wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć,ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.Piec,aż się lekko zrumienią(10-12 minut)w temp.180*C.
Grazka,piekłam je kilka razy i nie zdarzyło mi się,aby były surowe:)
Nigdy nie piekłam kokosanek bo w przepisach było,że trzeba je piec przez 1 godz.w temp.150 st. przy uchylonym piekarniku-własciwie bardziej je suszyć niż piec , a tu 10-12 min./180 st. , chciałam zapytać czy w środku nie są surowe?
uwielbiam kokosanki
Bardzo aromatyczne i apetyczne :)!