Mięciutkie i pyszne kokosanki ,wspaniały dodatek do kawusi:)
KOKOSANKI Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ
Składniki
- masło (miękkie), 1/4 kostki
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 torebka
- aromat rumowy i migdałowy
- jajko
- mąka, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
- mleko, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 30dkg
- białko
Składniki
- masło (miękkie), 1/4 kostki
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 torebka
- aromat rumowy i migdałowy
- jajko
- mąka, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
- mleko, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 30dkg
- białko
Etapy przygotowania
Miękki tłuszcz zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym,łyżeczką aromatu rumowego i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.Wbić jajko,wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem ,dokładnie zmiksować.Na koniec dodać mleko i wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć).Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Kłaść łyżką porcje wielkości orzecha włoskiego.Blachę wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć,ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.Piec,aż się lekko zrumienią(10-12 minut)w temp.180*C.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)
Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1874
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 19
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 39
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1874
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 19
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 39
Składniki
- masło (miękkie), 1/4 kostki
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 torebka
- aromat rumowy i migdałowy
- jajko
- mąka, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
- mleko, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 30dkg
- białko
Miękki tłuszcz zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym,łyżeczką aromatu rumowego i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.Wbić jajko,wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem ,dokładnie zmiksować.Na koniec dodać mleko i wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć).Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Kłaść łyżką porcje wielkości orzecha włoskiego.Blachę wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć,ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.Piec,aż się lekko zrumienią(10-12 minut)w temp.180*C.
Grazka,piekłam je kilka razy i nie zdarzyło mi się,aby były surowe:)
Nigdy nie piekłam kokosanek bo w przepisach było,że trzeba je piec przez 1 godz.w temp.150 st. przy uchylonym piekarniku-własciwie bardziej je suszyć niż piec , a tu 10-12 min./180 st. , chciałam zapytać czy w środku nie są surowe?
uwielbiam kokosanki
Bardzo aromatyczne i apetyczne :)!