Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kremowa i bajecznie kokosowa panna cotta to deser idealny - prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach na świeżym powietrzu i przyjęciach.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 328
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3334
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 328
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3334
Składniki
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Mleko kokosowe i śmietanę przelać do rondla. Dodać cukier i ekstrakt z wanilii.
Podgrzać, ciągle mieszając prawie do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Panna cottę wystudzić, przelać do szklanek/słoiczków i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do stężenia. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu panna cotty. Posypać kokoswem.
Rady: Jeśli żelatynę rozpuścimy we wrzątku lub w za gorącej wodzie, straci swoje właściwości żelujące. Z truskawek można również przygotować mus blendując je z 1 łyżką cukru pudru.