Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, maślane ciasteczka z mnóstwem bakalii. Nie ma przy nich dużo pracy, a ich smak da nam wiele radości. Przepis zaczerpnięty z portalu Durszlak.pl
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 470
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 905
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 204
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 470
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 905
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 204
Składniki
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier, jedno jajko i jedno żółtko. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie do masy maślanej dodajemy mąkę, szczyptę soli, oraz kokos. W tym momencie możemy wybrać, albo zarabiamy ciasto ręcznie, albo w malakserze. Jeżeli wybieramy pierwszy sposób, możemy od razu dodać do ciasta bakalie. Zarabiając ciasto ręcznie nie zniszczymy struktury bakalii. Jeżeli decydujemy się na drugi sposób, bakalie dodajemy dopiero do zarobionego ciasta i delikatnie przerabiamy go rękami.
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce, najlepiej tej z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem pergaminowym. Kuleczki lekko spłaszczamy dłonią tak, aby powstały okrągłe placuszki o grubości pół centymetra. Ciastka smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy, do momentu zrumienienia, w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Uwaga: Z podanych proporcji otrzymamy około 40 sztuk ciasteczek. Smacznego.