Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe ciasto z mango i bananami pod kruszonką

Kokosowe ciasto z mango i bananami pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 4963

Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem kremu kokosowego, białego rumu z soczystym mango i słodkim bananem. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z dodatkiem cukru kokosowego. Idealne ciasto do kawy lub herbaty.

Składniki

  • proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm:
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 50 ml Malibu
  • 200 ml kremu kokosowego np. Aroy-D
  • płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki typ 405
  • cream of tartar na czubek łyżeczki
  • Szczypta soli
  • kruszonka:
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • 100 g zimnego masła 82%
  • owoce:
  • 2 banany
  • mango
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowe ciasto z mango i bananami pod kruszonką

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Wkładamy do zamrażarki.

    Ciasto:
    Jajka, cukier kryształ, sól, cream of tartar oraz rum umieszczamy w dzieży robota. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy.

  2. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia/sodę oraz krem kokosowy. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wykładamy pokrojone owoce.


    Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń