Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszności na Świątecznym stole.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 71860
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 521
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15542
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3384
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 71860
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 521
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15542
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3384
Składniki
Wykonanie masy: Mleczko kokosowe wymieszać z mlekiem, wsypać cukier i wbić żółtka, dokładnie wymieszać (jedną szklankę odlać) a resztę zagotować, stale mieszając. Następnie mąkę kukurydzianą wymieszać z odłożonym mlekiem i wlewać powoli na gorącą masę. Ponownie zagotować na bardzo małym ogniu, stale mieszając gotować do zgęstnienia. Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i orzechami na puszystą masę. Następnie dodać jajka, maślankę, banany, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem, po czym przelać do dwóch wąskich foremek. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez pół godziny. Ostudzony placek pokroić w grube plastry, przekładać przygotowaną masą kokosową i kroić ukośnie.