Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa babeczka

Kolorowa babeczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1553

Dodano:

Odsłon: 5293

Dla tych którzy nie lubią ciast z kremem. Jest smaczna, ładnie wygląda i nie jest zbyt słodka.

Składniki

  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • mąka tortowa, 2 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • jajka, 6 szt.
  • mak sypki, 1/2 szklanki
  • kakao, 2 łyżki
  • kisiel wiśniowy, 1 szt.
  • olej, 6 łyżek
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • aromat cytrynowy, kilka kropel
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kolorowa babeczka

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę utrzeć i dodawać stopniowo żółtka oraz olej. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wymieszać z białkami ubitymi ze szczyptą soli i dodawanym stopniowo cukrem.

  2. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej - kisiel, do trzeciej - kakao, do czwartej - odrobinę aromatu cytrynowego.

  3. Keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe, wzdłuż środka foremki wylać ciasto białe. Następnie w ten sam sposób ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Na końcu ciasto przeciąć wzdłuż nożem, aby podczas pieczenia równo pękło.

  4. Piec ca 60 min. w temperaturze 190 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

  5. Po wystudzeniu polać biała polewą np Delekty.

  6. Przepis pochodzi z promocji margaryny Kasia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 13 stycznia 2013 coś dla mnie , nie za słodka , do ulubionych,,,

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 lutego 2010 Bardzo ładna i pewnie smaczna babeczka do kawki lub herbatki W ulubionych..

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń