Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa babka na białkach

Kolorowa babka na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 1332

Dodano:

Odsłon: 859

Trójkolorowa marmurkowa babka na białkach, oblana czekoladą. Wilgotna i pyszna.

Składniki

  • 250g białek (czyli ok. 6-7 białek)
  • szczypta soli
  • 1szkl. cukru drobnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. oleju
  • 0,5szkl. mleka
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka po połowie)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kolorowa babka na białkach

Przygotowanie

  1. Białka przełożyłam do miski. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Do piany powoli dodawałam cukier kryształ i waniliowy, nie przerywając miksowania. Pianę miksowałam, aż zrobiła się lśniąca, a cukier się rozpuścił. Mąkę odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia do innej miski. Następnie partiami dodałam mąkę do piany i mieszałam łyżką do połączenia składników. Gdy mąka się połączyła z białkami, dodałam olej i znów wymieszałam do połączenia. Na koniec dolałam mleko i znów wymieszałam ciasto do połączenia składników. Wymieszane ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Do drugiej części dodałam przyprawę do piernika i też dokładnie wymieszałam. Trzecią pozostawiłam białą i nie dodawałam do niej żadnych dodatków. Do formy silikonowej na babkę nakładałam w dwóch miejscach na przeciwko siebie po łyżce ciasta jasnego, potem piernikowego i na koniec kakaowego i tak do wyczerpania całego ciasta. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 170 stopni. W moim piekarniku trwało to ok. 45 minut. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam i ciasto piekłam bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na kratce, przykryte ściereczką. Gdy przestygło wyjęłam babkę na talerz. śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam babkę i odstawiłam, aby czekolada zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń