Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trójkolorowa marmurkowa babka na białkach, oblana czekoladą. Wilgotna i pyszna.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 36
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 367
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 738
Klopsiki z mięsa mielonego często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj podaj...
Odsłon: 2295
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 36
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 367
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 738
Klopsiki z mięsa mielonego często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj podaj...
Odsłon: 2295
Składniki
Białka przełożyłam do miski. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Do piany powoli dodawałam cukier kryształ i waniliowy, nie przerywając miksowania. Pianę miksowałam, aż zrobiła się lśniąca, a cukier się rozpuścił. Mąkę odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia do innej miski. Następnie partiami dodałam mąkę do piany i mieszałam łyżką do połączenia składników. Gdy mąka się połączyła z białkami, dodałam olej i znów wymieszałam do połączenia. Na koniec dolałam mleko i znów wymieszałam ciasto do połączenia składników. Wymieszane ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Do drugiej części dodałam przyprawę do piernika i też dokładnie wymieszałam. Trzecią pozostawiłam białą i nie dodawałam do niej żadnych dodatków. Do formy silikonowej na babkę nakładałam w dwóch miejscach na przeciwko siebie po łyżce ciasta jasnego, potem piernikowego i na koniec kakaowego i tak do wyczerpania całego ciasta. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 170 stopni. W moim piekarniku trwało to ok. 45 minut. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam i ciasto piekłam bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na kratce, przykryte ściereczką. Gdy przestygło wyjęłam babkę na talerz. śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam babkę i odstawiłam, aby czekolada zastygła.