Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa babka tulipan

Kolorowa babka tulipan

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 10704

Dodano:

Odsłon: 506

Kolorowa babka tulipan

Składniki

  • Jajka L 6
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Masło 200 g
  • Olej 1/2 szklanki
  • Cukier szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kisiel wiśniowy
  • Budyń waniliowy
  • Mak suchy 2 łyżki
  • Kakao 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kolorowa babka tulipan

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Na koniec dodajemy partiami wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    W osobnej misce ubijam białką na sztywną pianę.

    Białka łączę z ciastem. Dodaje ok. 2 łyżek ubitych białek i mieszam już tylko szpatułką , aby rozrzedzić masę. Dodaje pozostałą część białek i mieszam.

    Ciasto dzielę na 4 równe części. Do każdej części dodaje inny składnik i mieszam do połączenia się składników: do pierwszej kakao, do kolejnych kisiel, budyń i mak.

    Keksówkę wymiarach 30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wylewam po kolei warstwy i rozsmarowujemy po całości blachy na równo. (kolejność kolorów nie ma znaczenia).

    Przed włożeniem do piekarnika robię pojedyncze nacięcie na środku nożem wzdłuż całej długości blaszki.

    Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę ok 70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno rumienić możemy przykryć wierzch folią aluminiową.

    Gotową bakę polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń