Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa babka tulipan
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1031
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 930
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1031
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 930
Składniki
Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Na koniec dodajemy partiami wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijam białką na sztywną pianę. Białka łączę z ciastem. Dodaje ok. 2 łyżek ubitych białek i mieszam już tylko szpatułką , aby rozrzedzić masę. Dodaje pozostałą część białek i mieszam. Ciasto dzielę na 4 równe części. Do każdej części dodaje inny składnik i mieszam do połączenia się składników: do pierwszej kakao, do kolejnych kisiel, budyń i mak. Keksówkę wymiarach 30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wylewam po kolei warstwy i rozsmarowujemy po całości blachy na równo. (kolejność kolorów nie ma znaczenia). Przed włożeniem do piekarnika robię pojedyncze nacięcie na środku nożem wzdłuż całej długości blaszki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę ok 70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno rumienić możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotową bakę polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!