Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe beziki:

Kolorowe beziki:

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 641

Piekę je zawsze w wolnej chwili i przechowuję w zamkniętych pojemnikach. Wykorzystuję najczęściej do dekorowania różnych ciast.

Składniki

  • 4 białka
  • 230 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina czerwonego barwnika
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Zimne białka ubijać tak długo aż staną się zupełnie białe i lśniące. Stopniowo dosypywać po łyżce cukier. Ubijanie powinno trwać około 10 minut bo mamy wtedy pewność, że cukier się rozpuścił. Nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i na końcu sok z cytryny.
    Pędzelek zanurzyć w barwniku i przeciągnąć przez całą długość woreczka. Dopiero wtedy wypełnić woreczek cukierniczy ubitą pianą i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni i piec kolejne 60 minut. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i suszyć do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń