Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy biszkopt z bitą śmietaną i borówkami:

Kolorowy biszkopt z bitą śmietaną i borówkami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 3081

Dodano:

Odsłon: 8506

Ciasto pracochłonne ale warte smaku. Pieczemy dwa cienkie biszkopty: jeden z odrobiną różowego i zielonego barwnika i drugi z dodatkiem kakao.

Składniki

  • Kolorowy biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • odrobina różowego i zielonego barwnika
  • Masa z bitej śmietany:
  • 1/2 litra śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. KOLOROWY BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI:

    Upiec dwa cienkie biszkopty. Jeden z dodatkiem kakao a drugi z odrobiną zielonego i różowego barwnika.
    Proporcje na jeden z nich:
    2 duże jajka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku
    2 łyżki gorącej wody
    odrobina zielonego i różowego barwnika
    Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem. Dodać gorącą wodę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną zostawić jasną, do drugiej dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego a do trzeciej barwnik różowy. Wylewać łyżkami na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Piec 20 minut w 175 stopni. Zimny nasączyć.
    Podobnie przygotować drugi biszkopt, tylko do części ciasta dodać łyżeczkę kakao.


  2. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, dodać serek.
    Wyłożyć na ciemny biszkopt.
    W kolorowym biszkopcie wyciąć kieliszkiem małe otwory.
    Wyłożyć na masę śmietankową.


    Galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. W każdy otwór włożyć po 3 borówki. Zalać galaretką.
    Ciasto oblać czekoladą. Udekorować płatkami migdałowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń