Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy przekładaniec

Kolorowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1098

Dodano:

Odsłon: 2471

Delikatne ciasto przekładane konfiturą z galaretką ,smaczne dla gości i do kawy.

Składniki

  • Jajka kurze 6 szt
  • Mąka tortowa 24 dag
  • Cukier kryształ 30 dag
  • Proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki
  • Mak niebieski 2 łyżki
  • Kakao 1 łyżka
  • Jabłka szara reneta 5 szt
  • Konfitura malinowa własnej roboty słoiczek
  • Galaretka o smaku malinowym 1 szt
  • Galaretka o smaku agrestowym 1 szt
  • Czekolada biała 1/2 tabliczki
  • Posypka waniliowo- kakaowa 1/2 op
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kolorowy przekładaniec

Przygotowanie

  1. Przygotować 3 ciasta :Pierwsze ciasto ,2 jajka ,8 dag cukru ,8 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek , białka ubić na sztywno,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,ubić żółtka. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 36 x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto ,piec 15 min lub do suchego patyczka.

  2. Drugie ciasto przygotować identycznie jak pierwsze z takich samych składników ,tylko na koniec mieszania dodać 2 łyżki maku.

  3. Trzeci placek przygotować jak pierwszy z takich samych składników ,tylko pod koniec mieszania dodać łyżkę kakao i 2 łyżki wody.

  4. Konfiturę ze słoiczka zagotować wymieszać z galaretką ,lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto upieczone pierwsze.

  5. Przykryć ciastem upieczonym z dodatkiem maku.Jabłka obrać zetrzeć na tarce u grubszych otworach dodając 6 dag cukru ,pod koniec smażenia wymieszać z zieloną galaretką , wyłożyć na ciasto z makiem.

  6. Przykryć ciastem z kakao.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,rozprowadzić po cieście ,posypać posypką.

  7. Schłodzić w lodówce 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń