Do góry

Desery Przepis na:

Kopiec Kreta Deluxe

Kopiec Kreta Deluxe

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 2209

Dodano:

Odsłon: 16197

Świeżość banana, puszysty kakaowy biszkopt, czekolada i masa delikatnie kawowa to połączenie idealne. Ręczę za to - smakowało je u mnie ostatnio wiele osób i każdej, bez wyjątku smakowało. ;)

Składniki

  • BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklani kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • MASA KAWOWA: 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • BITA ŚMIETANA: 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO: 6 bananów
  • sok z crytryny
  • 100 g czekolady mleczno-białej
  • poncz do nasączenia biszkopta: ja użyłam likieru kawowego rozcieńczonego w szklance pół na pół z wodą. W wersji bezalkoholowej m
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką.

    Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić, skroić wierzch, bo będzie nam jeszcze potrzebny. Zimny biszkopt nasączyć ponczem i ułożyć przecięte wzdłuż banany. Skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

  2. MASA KAWOWA:

    Zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Zaczynamy od ubicia śmietanki. Do lekko ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i następnie po łyżce ser mascarpone. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy esencję kawową. Wszystko razem krótko miksujemy.

    Masę wykładamy na biszkopt z bananami. Wierzch wyrównać. Na masę kruszymy część biszkopta, który skroiliśmy wcześniej i posypujemy połową starej czekolady. Wszystko delikatnie dociskamy w masę.

  3. BITA ŚMIETANA:

    Ubijamy śmietanę, a przed końcem ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Ubitą śmietanę wykładamy na masę kawową, na którą wcześniej pokruszyliśmy ciasto i czekoladę. Masę śmietankową wyrównujemy. Ponownie posypujemy ją okruchami biszkoptu i resztą startej czekolady.

    Ciasto należy przed podaniem schłodzić przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń