Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortowe ciasto z galaretką, biszkoptami, brzoskwiniami, kokosem orzechami wspaniale będzie zdobić świąteczny stół m jest dość pracochłonne, ale smakiem wynagradza wszystko. Polecam spróbować.
Idealne połączenie masy brzoskwiniowej, z delicjami i wiórkami kokosowymi, a...
Odsłon: 5106
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 147
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 90
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 655
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1642
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 147
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 90
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 655
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1642
Składniki
CIASTO: Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną, puszystą pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Miksować aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodać żółtka i wymieszać.Obroty miksera zmniejszyć do minimum, dodać przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąke. Miksować tylko do połączenia. Orzechy, rodzynki i wiórki połączyć ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części i wlać do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec ok. 30minut. Studzić na kracie. Kiedy blaty ciasta będą zimne ściągnąć z nich papier.
MASA: Brzoskwinie odsączyć z syropu. 450 ml syropu zagotować ze 150 ml wody. W osobnym rondelku umieścić 150ml wody, dodać mąkę, sproszkowane budynie i żółtka. Zmiksować do połączenia. Przygotowaną miksturę wlać do gotującego się syropu, zmniejszyć ogień i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą tak aby się z nim stykała i odstawić do wystudzenia. Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem przez ok 3 minuty. Następnie dodawać po łyżce budyniu i miksować na gładką masę (łącznie ok 7minut) na średnich obrotach.
Galaretki rozpuścić w 750 ml zagotowanej, wrzącej wodzie.
ZŁOŻENIE CIASTA: ( najlepiej złożyć w rancie, polecam @drranty) Na blaszce położyć papier do pieczenia, położyć jeden blat ciasta. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na masie jeden obok drugiego. Wyłożyć drugą część masy i wyrównać. Położyć drugi blat ciasta, dobrze docisnąć. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć jeden obok drugiego. Tężejącą galaretkę wylać są ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na upalnie dni
Desery
Ciasto Shrek
Desery
Świtezianka
Desery
Ciasto Werona
Ciasto na upalnie dni
Letnie słodkości są zazwyczaj lekkie i pełne owoców. Dlatego na upalne dni pr...
Odsłon: 33
Ciasto Shrek
Proponuję dziś przepis na słynne ciasto Shrek, z którym jest jeden problem, a...
Odsłon: 132