Do góry

Desery Przepis na:

Korzenno-migdałowe ślimaczki

Korzenno-migdałowe ślimaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 909

Dodano:

Odsłon: 1219

Ciasto migdałowe z ciastem o smaku piernika to pyszne połączenie. Ślimaczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Do jasnego ciasta dodałam cukier migdałowy. Do posypania ciasta przed zwinięciem w roladę użyłam gotowej przyprawy do szarlotki.

Składniki

  • Ciasto migdałowe jasne:
  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • mąka migdałowa 0,5 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • masło 15 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy 2 łyżki
  • cukier migdałowy 3 łyżeczki
  • Ciasto ciemne:
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • miód 2 łyżki
  • masło 12 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • kardamon mielony 0,5 łyżeczki
  • goździki mielone 0,5 łyżeczki
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • pieprz 1 szczypta
  • Dodatkowo:
  • przyprawa do szarlotki 3 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Korzenno-migdałowe ślimaczki

Przygotowanie

  1. Ciasto jasne:
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, budyniem, cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko roztrzepane z cukrem migdałowym i zagnieść ciasto.

  2. Ciasto ciemne:
    Mąkę wymieszać z kakao, korzennymi przyprawami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, rozpuszczony miód i zagnieść ciasto.

    Oba kolory ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5 mm.

  3. Ciemne ciasto przykryć ciastem migdałowym, posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki

  4. Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 10-15 minut. Następnie pokroić w 1 cm krążki.

  5. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń