Do góry

Desery Przepis na:

Kostka czekoladowo-kawowa

Kostka czekoladowo-kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 3975

Przekładane kremem czekoladowym, kawowym, z dodatkiem dżemu wiśniowego. Ciasto ma wyraźny posmak likieru, jest eleganckie i wyraziste, ale jednocześnie delikatne i nie za słodkie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki likieru kawowego lub czekoladowego
  • 100 g masła
  • Krem czekoladowy:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • Krem kawowy:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 50 ml kawy (polecam espresso, może być też z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)
  • + dżem wiśniowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wymieszać mąki, kakao i proszek. Białka ubić, wsypywać stopniowo cukier, po jednej łyżce. Dodawać kolejno, mieszając na wolnych obrotach: po jednym żółtku, połowę suchych składników, likier, resztę suchych składników, rozpuszczone masło. Wlać do prostokątnej formy, piec ok. 40 minut w 180°C.

  2. Krem czekoladowy:
    Śmietankę przełożyć do rondelka, podgrzać aż zawrze, zdjąć z palnika, wsypać połamaną czekoladę. Poczekać 3 minuty, energicznie wymieszać. Włożyć do lodówki na conajmniej 3 godziny. Zawartość rondelka przełożyć do większej miski, dodać schłodzony serek, ubijać aż powstanie puszysty krem, ale nie za długo, aby nie przebić.

  3. Krem kawowy:
    Śmietankę ubić z mascarpone (muszą być dobrze schłodzone), pod koniec dodać cukier puder. Gdy krem będzie puszysty i będą na nim liczne esy-floresy, zmniejszyć obroty miksera i dolewać powoli ostudzoną kawę.

  4. Składanie ciasta:
    Ciasto przekroić na 2 blaty (można je nasączyć odrobiną wody z łyżką likieru). Jeden włożyć z powrotem do blaszki. Posmarować dżemem wiśniowym (ok. 200 g), rozsmarować krem czekoladowy. Położyć drugi blat ciasta, wyłożyć krem kawowy, z wierzchu posypać kakao. Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń