Do góry

Desery Przepis na:

Kostka kawowa

Kostka kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1013

Dodano:

Odsłon: 6124

Pyszne kakaowe ciasto z kokosem, przełożone kremem kawowym. Proste i wyśmienite :)

Składniki

  • Ciasto kakaowe:
  • 2 całe jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki powidła lub dżemu
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 20 dag kokosu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 budyń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 0,5 szklanki kawy zbożowej typu ,, Inka'' lub cappuccino
  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 żółtka
  • kostka masła
  • łyżka żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności gotujemy budyń:

    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i chwilę gotujemy. Wyłączamy i dodajemy po jednym żółtku. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

    Ciasto kakaowe:

    Wszystkie składniki przekładamy do miski (mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy) Miksujemy do połączenia składników.

    Ciasto przelewamy do dwóch takich samych blaszek (wyłożone papierem do pieczenia) i odstawiamy.

    Ciasto kokosowe:

    Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier. Dobrze ubijamy. Następnie wsypujemy połowę kokosów i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy resztę kokosów. Ciasto dzielimy na pół, wykładamy łyżką na ciasta kakaowe tworząc ,,kupki''. Pieczemy w 150 st. C ok 40 minut (termoobieg i piekłam od razu oba) lub 170- 180 góra dół.

    Ciasta sprawdzamy patyczkiem, kokos ma być ładnie zarumieniony.

    Odstawiamy do wystudzenia. Wyciągamy z blaszek.

    Krem:

    Masło ucieramy na pianę, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. Dobrze ucieramy.Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremu mieszamy i wlewamy do pozostałego kremu. Ucieramy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.

    Przekładanie:

    Na 1 część ciasta wykładamy krem (4-5 łyżek odłożyłam na wierzch) Przykrywamy 2 ciastem (kokosem na wierzch.)

    Ciasto można już tak zostawić, całkiem fajnie wygląda. Ja posmarowałam odłożonym kremem i polałam polewą. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc. Smacznego :)

  2. Żółtka do kremu możemy pominąć i upiec na nich jakieś kruche ciastka.
    Jeśli nasz krem jest gęsty nie musimy dodawać żelatyny.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lutego Ale bomba, takie ciacho to bym nawet teraz zjadł bez grzechu w ilości kilku sztuk ;p
Pycha, do takiego, to jeszcze musimy dorosnąć, a pierwsze kroki już zrobione. Babka wyszła i była ( bo już jej nie ma hehe ) bardzo dobra. Dodaliśmy tylko trochę bakalii i wszyscy domownicy zjedli po 3 kawałki :D
Odpowiedzi: 10 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń