Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kostka podwójnie piernikowa jest mocno miodowa, korzenna i pyszna! Piernik z dodatkiem pianki piernikowej będzie idealny dla miłośników świątecznych wypieków. Ciekawego akcentu dodaje warstwa marmolady śliwkowej, a pianka kawowa uzupełnia smak o charakterystyczną nutę goryczki.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19814
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 465
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6875
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242630
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19814
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 465
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6875
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242630
Składniki
Przygotuj piernik. Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jajko i miód. Wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj je do mokrych i wymieszaj najniższymi obrotami miksera. Dodaj gorącą wodę, by masa była bardziej płynna. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz ciasto przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź. Wierzch ciasta posmaruj obficie marmoladą śliwkową.
Przygotuj piankę kawową. W małym rondelku roztop czekoladę z dodatkiem miodu i kawy. Mieszaj cały czas do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij garnek z ognia. Śmietanę i jajka ubij na sztywno w osobnych miskach. Ubite białka dodawaj po łyżce do chłodnej już masy czekoladowej. Mieszaj do połączenia składników. Następnie dodawaj po łyżce ubitej śmietany, za każdym razem delikatnie mieszając. Piankę wylej na upieczony i chłodny już piernik. Wstaw ciasto do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przygotuj piankę piernikową. W garnku roztop czekoladę z dodatkiem miodu. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij rondelek z ognia i ostudź. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj przyprawy i odstaw. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier. Białka wmieszaj do chłodnej już czekolady szpatułką. Następnie dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj. Piankę piernikową rozłóż na schłodzonej już piance kawowej. Ciasto ponownie włóż do lodówki.
Przygotuj polewę. Wszystkie składniki przełóż do miski i energicznie ubij ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną polewę wylej na schłodzoną już piankę piernikową. Kostkę podwójnie piernikową udekoruj płatkami czekolady. Przed podaniem schładzaj w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.