Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kostka podwójnie piernikowa jest mocno miodowa, korzenna i pyszna! Piernik z dodatkiem pianki piernikowej będzie idealny dla miłośników świątecznych wypieków. Ciekawego akcentu dodaje warstwa marmolady śliwkowej, a pianka kawowa uzupełnia smak o charakterystyczną nutę goryczki.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Składniki
Przygotuj piernik. Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jajko i miód. Wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj je do mokrych i wymieszaj najniższymi obrotami miksera. Dodaj gorącą wodę, by masa była bardziej płynna. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz ciasto przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź. Wierzch ciasta posmaruj obficie marmoladą śliwkową.
Przygotuj piankę kawową. W małym rondelku roztop czekoladę z dodatkiem miodu i kawy. Mieszaj cały czas do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij garnek z ognia. Śmietanę i jajka ubij na sztywno w osobnych miskach. Ubite białka dodawaj po łyżce do chłodnej już masy czekoladowej. Mieszaj do połączenia składników. Następnie dodawaj po łyżce ubitej śmietany, za każdym razem delikatnie mieszając. Piankę wylej na upieczony i chłodny już piernik. Wstaw ciasto do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przygotuj piankę piernikową. W garnku roztop czekoladę z dodatkiem miodu. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij rondelek z ognia i ostudź. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj przyprawy i odstaw. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier. Białka wmieszaj do chłodnej już czekolady szpatułką. Następnie dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj. Piankę piernikową rozłóż na schłodzonej już piance kawowej. Ciasto ponownie włóż do lodówki.
Przygotuj polewę. Wszystkie składniki przełóż do miski i energicznie ubij ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną polewę wylej na schłodzoną już piankę piernikową. Kostkę podwójnie piernikową udekoruj płatkami czekolady. Przed podaniem schładzaj w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.